W dniu 17 października w naszej szkole odbyło się spotkanie z panią dietetyk Klaudią Słotą oraz jej asystentką panią Klaudią Kosibą z Gabinetu Dietetycznego BonneSantéz Jasła. Pani dietetyk omówiła konsekwencje niedoboru składników odżywczych w diecie dzieci, a także przedstawiła zestaw produktów, z których powinna składać się codzienna dieta. Uczniowie klas I- III dowiedzieli się, w jaki sposób prawidłowe odżywianie wpływa na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Pani dietetyk zwróciła uwagę na ograniczenie spożycia słodyczy i słodkich napojów. Dzieci dowiedziały się ile cukru kryje się w sokach, coli czy wodzie smakowej oraz produktach, które uznawane są jako zdrowe. Oto kilka przykładów:
· mała butelka soku typu "Kubuś" = 7 kostek cukru,
· puszka napoju typu Cola = 10 kostek cukru,
· mały jogurt owocowy = 4 kostki cukru,
· drożdżówka = 4 kostki cukru,
·deser mleczno-czekoladowy typu "Monte"= 4 kostki cukru.
Jednak największe zainteresowanie uczniów wzbudziła lekcja robienia zdrowych i pożywnych past na każde śniadanie. Wszyscy uczniowie wykonywali i kosztowali pasty z awokado, z jajek, z fasoli czy ciecierzycy. Nikt nie „wybrzydzał” – samodzielnie wykonane pasty były naprawdę wspaniałą a przede wszystkim zdrową przekąską, która być może zagości w ich domach na stałe.
|